De behandelaren en verpleegkundigen
De behandelaren en verpleegkundigen
Op deze pagina vindt u meer informatie over uw behandelaren, begeleiders en verpleegkundigen. Op de afdeling werken veel behandelaren en verpleegkundigen met kennis over NAH. U kan hier zien met welke behandelaren, begeleiders en verpleegkundigen u te maken heeft tijdens uw opname.
- De psychiater - De psychiater is betrokken bij zowel de opname indicatie, de intake (in persoon) als gedurende het gehele behandeltraject en is regiebehandelaar en medisch eindverantwoordelijk.
- De neuroloog - De neuroloog zorgt voor het medisch specialistisch (neurologisch) onderzoek en het behandelen en begeleiden van patiënten. In de praktijk geldt voor de behandelende- en begeleidende betrokkenheid een meer adviserende rol richting andere specialismen, zoals met betrekking tot medicatie.
- De klinisch neuropsycholoog – De klinisch neuropsycholoog (onderzoekt de relatie tussen hersenen en gedrag) is betrokken bij het opname- en intakeproces en in die zin ook een optionele regie- of hoofdbehandelaar daar waar de medische toestand niet op de voorgrond staat.
- De GIOS - Voor de GIOS (GZ psycholoog in opleiding tot specialist/ tot klinisch neuropsycholoog) gelden dezelfde zaken als hierboven beschreven onder de ‘klinisch neuropsycholoog’ met het verschil dat deze bij de intake/opname (nog) geen rol heeft en de eindverantwoordelijkheid daarbuiten grotendeels bij de klinisch neurospycholoog ligt.
- De ANIOS ((BASIS) ARTSEN IN OPLEIDING TOT SPECIALIST)- De basisarts is standaard betrokken en belast met het onderzoeken, behandelen en begeleiden van patiënten met klachten of aandoeningen van somatische en/of psychische aard.
- De activiteitenbegeleiding – De activiteitenbegeleider ziet alle patiënten, tenzij er reden is om dat niet te doen. De activiteitenbegeleider is belast met het begeleiden van groepen en/of individuele patiënten bij dagbestedings- en/of activeringsactiviteiten met een welzijns-/begeleidingsdoelstelling.
- De bewegingstherapeut - Betrokkenheid van de bewegingstherapeut is op indicatie, maar elke opgenomen patiënt komt in aanmerking voor bewegingstherapie. De gedachte daarbij is dat beweging een positieve invloed heeft op zowel het lichaam als het brein en omdat het onderdeel is van de dagstructuur.
- De diëtiste - De diëtiste komt hier, wanneer er een zorgvraag is, langs om mensen met onder- of overgewicht of mensen met voedingsproblemen te adviseren qua voeding. De adviezen worden ook aan de verpleegkundigen doorgegeven zodat zij er samen met de cliënten mee aan de slag kunnen gaan.
- De ergotherapeut - De ergotherapeut kijkt naar de mogelijkheden en beperkingen in de woon-, leef-, en werksituatie van de cliënt. Er wordt een inschatting gemaakt van de zelfredzaamheid of mobiliteit in de activiteiten van een reguliere dag. De ergotherapeut stelt de patiënt in staat om de voor hem of haar betekenisvolle, dagelijkse activiteiten zelf weer uit te voeren, waardoor zijn of haar zelfstandigheid groter wordt.
- De fysiotherapeut - De fysiotherapeut zorgt voor een geschikte behandeling met betrekking tot de mobiliteit van de cliënt en begeleiding op het gebied van houdings- en bewegingsproblemen.
- De geestelijk verzorger - De geestelijk verzorgende biedt zijn bijdrage op het gebied van zingeving, maar ook aan levensbeschouwing. Verder biedt hij of zij directe zorg aan cliënten (individueel) door levensbeschouwelijke diagnostiek, begeleiding en behandeling.
- De logopedist - De logopedist heeft zowel een diagnostische, behandelende- als begeleidende verantwoordelijkheid. Hierbinnen stelt de logopedist het logopedisch behandelplan op en bespreekt het verloop van de behandeling in het multidisciplinair overleg, waarbij het schakelen met andere disciplines van belang is.
- De maatschappelijk werker – De maatschappelijk werker onderzoekt de psychosociale situatie van de cliënt en biedt op dat vlak, of op sociaaljuridisch vlak hulpverlening aan patiënten. Ook is de maatschappelijk werker verder betrokken bij het coördineren van hulpverlening en indicatie aanvragen waarbij ook externe zorgverleners/ instanties betrokken zijn. Denk aan hulp aan cliënten met schuldenproblematiek (bewindvoering- uitkerings aanvragen), verwerkingsproblematiek en/of gezinsproblematiek.
- De muziektherapeut - Betrokkenheid van de muziektherapeut is op indicatie, waarbij muziek en klank als therapeutisch middel worden ingezet voor het behandelplan van de patiënt.
- De beeldend therapeut -
- De verpleegkundigen - De verpleegkundige coördineert de primaire processen rondom de cliënt en verleent hem of haar verzorgende- en psychosociale ondersteuning. Hierbij staat de cliënt centraal en wordt deze zo veel mogelijk gestimuleerd de regie in eigen handen te houden. Zij doet in gevallen samen met de regiebehandelaar/ psychiater een opnamegesprek, stelt het zorgplan - in overleg met de cliënt en diens naasten - op, voert zorgplangesprekken en coördineert en bewaakt de uitvoering en continuïteit van het zorgplan en de dagelijkse zorgverlening.
Belangrijke informatie over het therapierooster - Behandelaren plannen zelf hun behandelingen in. Hierbij houden zij rekening met de andere therapieën die al gepland zijn. En letten zij erop dat de therapieën, waar mogelijk, zo goed mogelijk over de dag en week verspreid zijn. Iedere dag voor 17.00 uur word dit geactualiseerd voor de volgende dag.