Ondersteuning aan kinderen van cliënten
Ondersteuning aan kinderen van cliënten
Opgroeien in een gezin waarvan de vader of moeder psychische problemen heeft, is niet gemakkelijk. Kinderen voelen zich vaak verantwoordelijk. Praten helpt. 'Ik heb geleerd dat ik me over mijn vader geen zorgen hoef te maken. Het is niet mijn schuld.'
Een psychische ziekte in de familie is als een nieuw gezinslid. Je moet zo'n nieuw familielid eerst leren kennen: wie is hij, wat vindt hij leuk en wat niet? Je doet dingen samen, praat met elkaar en zo weet je na een tijdje wat je aan elkaar hebt. Dat is voor volwassenen en kinderen precies hetzelfde.
Kinderen voelen het
Misschien vind je het moeilijk om jouw ziekte te bespreken. Waarschijnlijk denk je dat jouw kind te jong is om jouw psychische aandoening te snappen. Maar kinderen voelen vaak haarfijn aan dat er iets aan de hand is. Ook al kunnen zij het niet met woorden beschrijven.
Kinderen voelen zich verantwoordelijk
Kinderen voelen zich meestal verantwoordelijk voor wat er in het gezin gebeurt. Ze denken al snel dat zij de problemen veroorzaken. Ze willen weten wat er thuis gebeurt, ook als het niet leuk is.
- wees open en eerlijk over jouw ziekte
- vertel wat jouw ziekte voor jou betekent
- sluit jouw verhaal aan op de leeftijd van jouw kind(eren)
De gemeente Rotterdam biedt samen met Indigo preventie ondersteuning in het contact en de opvoeding. Kijk voor het aanbod op de site van Indigo.
Wij helpen je graag
Vind je het moeilijk om met jouw kind(eren) te praten over jouw ziekte? Vraag dan hulp. Onze hulpverleners helpen je graag. Zij gaan er altijd vanuit dat je een liefdevolle ouder wilt zijn.
Wil je hulp inschakelen of heb je nog een vraag? Neem dan contact met ons op.