Rol van familie en naasten

Eén op de vier mensen krijgt ooit in zijn leven te maken met psychische problemen. Je staat daar als familielid of naaste niet alleen voor. Sommige problemen worden veroorzaakt door een psychiatrische ziekte. Twijfel je of jouw partner, familielid of vriend(in) psychische problemen heeft? Of wil je meer weten hoe je ermee om kunt gaan? Je kunt hier meer lezen over het herkennen, hoe je het bespreekbaar kunt maken en wat je kunt doen.

Herkennen

Je ziet niet altijd aan de buitenkant of iemand psychische problemen heeft. Toch zijn er signalen die dit aangeven. Er zijn veel soorten psychische klachten. De gevolgen en ernst zijn erg verschillend.
Hieronder staan klachten die wij behandelen. Wij kunnen niet alle klachten oplossen maar wel leren hoe ermee om te gaan. Staat jouw klacht er niet bij? Bel ons dan gerust. Vaak hebben we wel een oplossing, ook al staat deze niet op onze website.

Psychische klachten

Bespreekbaar maken

Misschien vind je het lastig om met jouw kind, ouder, partner, familielid of vriend(in) over zijn problemen te praten. Zeker als jouw naaste helemaal niet vindt dat hij of zij problemen heeft. Hoe kun je dit toch doen?

Tips om erover te praten

  • Kies een rustig moment uit om te praten en als de sfeer goed is.
  • Doe dit ook op een moment dat jouw naaste niet onder invloed of in de war is.
  • Probeer open te zijn en veroordeel niet direct.
  • Praat in de ik-vorm, en niet over ‘jij’. Zo voorkom je dat jouw naaste het gevoel krijgt dat hij of zij schuldig is.
  • Wees duidelijk: “Ik maak me zorgen om je”.
  • Bied aan om samen te kijken naar oplossingen. Bijvoorbeeld door samen naar de huisarts te gaan.

Oplossing zoeken

Veel mensen vinden het niet makkelijk om over psychische problemen te praten. Vaak is dat nog moeilijker als je niet weet wat er precies aan de hand is. Soms zijn de problemen niet zo groot als je denkt.

Wat jouw kind, ouder, partner, familielid of vriend(in) heeft, kunnen we alleen bepalen als jouw naaste zich aanmeldt. Vaak helpt het wel als je leest wat de signalen zijn. Dan kun je deze makkelijker bespreken. Verwacht niet gelijk dat jouw naaste zich aanmeldt voor behandeling. Dat heeft meestal tijd nodig. Probeer hem of haar zoveel mogelijk te steunen om uiteindelijk hulp te zoeken.

Huisarts

Jouw familielid of naaste kan het beste eerst met de huisarts praten. Je kunt aanbieden om mee te gaan.

Direct gevaar

Is jouw familielid of naaste een gevaar voor zichzelf of voor de omgeving? Neem dan direct contact op met de huisarts. Deze overlegt dan met onze crisisdienst. We zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar.

Bezoekersinformatie

Is jouw familielid of naaste bij Antes opgenomen? Dan kun je hem of haar natuurlijk komen bezoeken. Soms zijn er afspraken gemaakt en kan jouw naaste even geen bezoek ontvangen. Maar anders ben je van harte welkom.