Maja en Monique
15 oktober 2024

Antes deelt kennis over psychiatrie met Dirkslands ziekenhuis

Verpleegkundig personeel in ziekenhuizen heeft niet altijd voldoende kennis en vaardigheden om op een goede manier hulp te bieden aan verwarde mensen die binnenkomen op de spoedeisende hulp (SEH). Terwijl snel adequate hulp juist in de hectische omgeving van een spoedeisende hulp voor deze groep patiënten - die vaak kampen met psychische en verslavingsproblematiek – van groot belang is. Daarom zijn Antes en Het Van Weel- Bethesda Ziekenhuis in Dirksland een integrale samenwerking aangegaan. Een samenwerking die uniek is in de regio en waarbij het ontwikkelen en delen van kennis voorop staat. Op 28 november wordt deze samenwerking afgetrapt met een themadag Psychiatrie, bedoeld voor medewerkers van het ziekenhuis die in aanraking komen met mensen met psychiatrische problematiek.

Monique Böneker-van Gelder werkt namens Antes als consultatief psychiatrisch verpleegkundige op de poli van het ziekenhuis, en is de initiatiefnemer van de themadag. Monique: “Sinds een aantal jaar werken we aan een verbeterde samenwerking tussen de psychiatrie en het ziekenhuis. Zo heeft een aantal verpleegkundigen op de spoedeisende hulp een opleiding ziekenhuispsychiatrie gedaan en ik begeleid hen regelmatig tijdens overleggen waarin patiënten besproken worden.

Tijdens de opleiding tot SEH- verpleegkundige ligt de nadruk uiteraard op de acute zorg. Er wordt wel basiskennis opgedaan over de opvang en omgang de patiënten met een psychiatrische aandoening, maar omdat ik me afvroeg of dit voldoende is, heb ik onderzoek gedaan naar de huidige kennis bij het SEH-team over deze doelgroep en de behoefte in kennisontwikkeling. Uit dit onderzoek bleek dat de behoefte er is om de kennis rondom de opvang en omgang van psychiatrische patiënten te vergroten. 

Met de themadag hopen we het onderwerp 'psychiatrie' nog meer te integreren in het ziekenhuis en de kennis bij de medisch specialisten en verpleegkundigen te vergroten. Kennis over de wet- en regelgeving bijvoorbeeld, maar ook over wat wij vanuit Antes kunnen bieden en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden door de crisisdienst van Antes.”

Mensen met verward gedrag

Maja van der Poel werkt als verpleegkundige op de spoedeisende hulp en komt tijdens haar werk regelmatig in contact met mensen met verward gedrag. Zij ziet ook dat de kennis over deze groep patiënten verbeterd kan worden. "Het Van Weel Bethesda-ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis op het betrekkelijk rustige Goeree-Overflakkee, maar onderschat de problematiek hier niet. We zien veel mensen die als gevolg van bijvoorbeeld verslavingsproblematiek of (ernstige) psychische problemen met 'verward gedrag' binnenkomen op de spoedeisende hulp. Onder verward gedrag verstaan we dan: gedrag dat niet herkenbaar is voor de familie of naasten van een patiënt."

Protocollen

"Het protocol vanuit het ziekenhuis is dat iemand die verward binnenkomt een bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek krijgt," vervolgt ze. "En zo nodig ook een CT-scan. Als er uit het lichamelijk onderzoek niets komt wat het gedrag kan verklaren dan is de volgende stap dat er een psychiater wordt geraadpleegd. Dat kan de dienstdoend psychiater zijn, maar ook de crisisdienst van Antes.  De crisisdienst van Antes heeft een groot werkgebied en dat betekent dat er vaak lang gewacht moet worden. Ook tijdens het wachten willen we de patiënt de beste zorg kunnen geven. Nu is voldoende kunnen inspelen op patiënten met verward gedrag of patiënten met suïcidale gedachten soms lastig omdat wij als SEH- verpleegkundigen met onvoldoende kennis zijn toegerust. Ook willen wij nog eens kritisch kijken naar hoe en waar we deze patiënten op de SpoedEisende Hulp verplegen. Kan dat  bijvoorbeeld in een extra veilige ruimte zodat iemand geen kans krijgt zichzelf pijn te doen. En dat is echt de meerwaarde van de hechte samenwerking met Antes, hun kennis en ervaring helpt onze medewerkers om zich te ontwikkelen zodat we patiënten met een psychiatrische hulpvraag op onze SEH beter op kunnen vangen."